Vinterbadning er hot stuff

Hvorfor gøre noget så naturstridigt som at bade i iskoldt vand?
- Det er svært at bevise om vinterbadning rent faktisk er sundt. I Rusland bader mange i løbet af efteråret, fordi de har opdaget, at de på den led undgår hævede led og forfrysninger senere på vinteren. Og det kan de have ret i. For til daglig lever vi en varm hverdag, også om vinteren med varme i huse, i biler osv. Men ved at vinterbade giver vi kroppen et primitivt øjeblik, en dødsangst, fordi kroppen oplever og overlever det farlige som et vinterbad jo dybest set er. På den led skulle kroppen blive bedre rustet til at klare yderpunkter - som for eksempel en kold vinter.

Men hvad sker der med kroppen, når vi udsættes for kulde?
- Kroppen får et chok. De små blodkar trækker sig sammen og blodet omdirigeres til hjernen. Hjertet begynder at slå hurtigere, man hyperventilerer og risikerer at besvime - og det er jo uhensigtsmæssigt, hvis man skal overleve i koldt vand. Men vinterbadere lærer at kontrollere vejrtrækningen og kan lære at udnytte de positive sider ved vinterbadning: Frigørelsen af belønningsstoffer i hjernen, som gør, at vi efterfølgende får varmen og opnår følelsen af velvære. Lidt den samme proces og belønning, man oplever ved løb, og man kan ganske rigtigt opleve at blive afhængig af begge dele, forklarer Teit Mantoni.
- Hidtil har man sagt, at man skulle vænnes til de kolde bade. Men vi har for nylig lavet nogle studier her på Bispebjerg Hospital, hvor vi informerede folk, der ikke var vinterbadere, om hvordan kroppen reagerer, når man sænkes i koldt vand - og de undersøgelser viste faktisk, at de mennesker sagtens kunne vinterbade fra den ene dag til den anden, blot fordi de i forvejen var informeret om, hvordan de ville reagere.
Så det hamrer jo en pæl igennem myten om, at man skal vænne kroppen til de kolde bade.

Har vinterbadere større chancer for at overleve i koldt vand?
- Ja, det har de faktisk. Vi ved, at mortaliteten er størst indenfor de første to minutter, hvis folk falder i iskoldt vand - men vinterbadere er bedre rustet til at klare kulden, fordi de ved, hvad der fysiologisk sker med deres krop i det kolde vand. Og dermed bliver de også bedre til at modstå kulden, hvis de falder i ved et uheld.

Man får varmen

Når man vinterbader, frigives en masse forsvars- og belønningsstoffer i hjernen og man vil opleve at blive høj, præcis som løbere kan opnå såkaldt runners high. En fornemmelse af velvære, opstemthed og eufori - en tilstand som holder sig i kroppen i flere timer efter badet. Teit Mantoni er også vinterbader, og han har erfaret, at han bliver bedre til at holde varmen, når han bader om vinteren:
- Normalt bader jeg altid om vinteren, og jeg fryser aldrig om efteråret og vinteren. I år har jeg endnu ikke haft tid til at vinterbade, og jeg hundefryser allerede, forklarer han.
- Oveni ved vi fra udenlandske studier, at der sker mange andre positive ting i kroppen, når den har været i koldt vand. En tysk læge ved navn Hermanussen målte for eksempel en reduktion af insulin i blodet hos vinterbadere samt forbedret antioxidant.

Kan kolde bade ligefrem virke smertelindrende?
- Ja, der er lavet studier på gigtpatienter, som blev lindret med kuldebehandling i stedet for varme, og de studier viste, at der blev frigjort bl.a. adrenalin og andre hormoner i hjernen, som virker smertelindrende.
Samtidig ved vi, at kulde også er inflammationsdæmpende og virker lindrende på bl.a. sportsskader - men vi ved ikke noget om langtidsholdbarheden af den slags smertelindring af gigtpatienter.

Er der noget specielt, man skal gøre eller tænke på, hvis man agter at blive vinterbader?
- Før sagde man altid, at folk med hjerteproblemer ikke måtte vinterbade, fordi vi ved at blodtrykket stiger voldsomt, og at de i hvert fald skal gå til egen læge, før de kaster sig ud i det. Det gælder fortsat den ældre del af befolkningen. Hos unge, raske mennesker er der formentlig ingen forøget risiko, så længe man vænner sig til kuldechokket over tre-fire gange.

Er der noget om snakken, når man siger, at vinterbadning kan jage sygdomme på farten?
- Det kan man ikke udelukke, det booster i hvert fald immunsystemet - men hvis man først har fået lungebetændelse, så vil jeg ikke anbefale et smut under isen, siger Teit Mantoni.

Skrevet af: Dorthe Boss Kyhn

Kilde: DR Sundhed 

Foto: Jette Hardsner